Podovi Nastilki Logo

Какво е FAQ?

Frequently Asked Questions, т.е. често задавани въпроси. В тази секция на сайта ще предоставим на вашето внимание отговорите на множество въпроси, често задавани от клиенти!

Подходяща настилка ли е гранитогреса за офисни помещения?

КАТЕГОРИЧНО НЕ!

Причини:
  1. Гранитогресът е хлъзгав.
  2. Помещенията настлани с гранитогрес са шумни, кънтящи и некомфортни за работа.
  3. Отделя прах от фугите. Фугите се замърсяват и задържат мръсотията.
  4. Гранитогресът е студена настилка.
  5. А чували ли сте тракането на дамски токчета по гранитогрес...:)
  6. И не на последно място, изглежда добре само през първите няколко години.

Кои спортни настилки са подходящи за училища?


За откритите игрища е ЕС се препоръчват следните спортни настилки:
ИЗКУСТВЕНА ТРЕВА с дебелина от 20 до 28 мм., напълнена с кварцов пясък. Правят се очертания за минифутбол, тенис, волейбол.
САМОРАЗЛИВНИ НАСТИЛКИ на АКРИЛНА или ПОЛИУРЕТАНОВА основа, напълнени с каучукови гранули, за предпазване на играчите при падане. Тези настилки са универсални, и могат да се разчертават за баскетбол, минифутбол, тенис, волейбол и др.
Повече за предлаганите от нас външни настилки ТУК


За физкултурните салони се препоръчват
КАУЧУКОВИ и PVC рулонни спортни настилки или
САМОРАЗЛИВНИ НАСТИЛКИ на АКРИЛНА или ПОЛИУРЕТАНОВА основа, с повишена еластичност и дебелина, и с полиуретаново покритие. Настилките трябва да отговарят на хигиенните и противопожарни норми. Поради по-високата си цена рулонните настилки отстъпват по приложение на саморазливните.
Повече за предлаганите от нас настилки за физкултурни салони ТУК

Имам ли нужда от изтривалки?

Първият много важен критерий, който трябва да се съблюдава при избора на една изтривалка е нейният вид. Световната практика наложи, т. нар. 3-зонова система за почистване. Това означава, че след преминаването през всяка една зона, определена част от мръсотията се отстранява и достигайки до подовата настилка, обувките са вече чисти. Правилното комбиниране на отделните типове елементи по зони осигурява по-голяма ефективност на системата като цяло. Възможни са много на брой комбинации от типове изтривалки, но най-полезната е следната:


1-ва зона (грубо почистване): четки+гума
2-ра зона (фино почистване): мокет+стъргалки
3-та зона (попиване): “мокетено килимче”

Друга важна характеристика е самият размер на изтривалката. Много хора смятат, че с поставянето на “парче” с размери 60см/40см (дълж./шир.) са разрешили всичките си проблеми. В действителност обаче това не е така! При избора на изтривалка определяща е повече нейната ширина, отколкото дължина. Това се определя от необходимостта да има по-продължителен ход върху самата изтривалка, а не просто тя да бъде прескачана. Минималният размер за изтривалка е 90см/120см - достатъчно място за поне три крачки върху нея.

Каква настилка да избера за офиса?

Помещенията в офиса могат да бъдат много и с различно предназначение - съответно настилките са различни и с различна якост. Но най-общо критериите са износоустойчивост и комфорт, добрия външен вид не се коментира - той е задължителен. Пример: входна област - гранит или винилови настилки, коридори - винилови настилки или мокетени плочи, работни помещения - винилови настилки или мокетени плочи, кабинети - паркети или мокетени плочи.
Според фирмените стандарти могат да се изпълняват специални дизайни или да се подбират цветове.

Търся ламинат за хотела си!

СТОП!
Ламината НЕ Е подходяща настилка за хотелски помещения или коридори! Твърде "шумен" е и е хлъзгав, ако е мокър. Хотел, който претендира за поне 3 (три) "европейски" звезди, трябва да е постлан с настилка, заглушаваща стъпковия шум - МОКЕТ!
Хотелските мокети и мокетени плочи са цяло море, а цените им като правило са подходящи. Просто търсете състав 100% ПА (полиамид) или ПА + вълна за по-високия клас. Рязан тъфт е за предпочитане. Мокетените плочи могат да Ви спасят от допълнителни разходи.

Подходяща настилка за здравно заведение.

В зависимост от помещението има няколко възможни решение.

Ако се търси настилка за коридори, кабинети или болнични стаи, са възможни два варианта - хетерогенни винилови настилки или линолеум. За да се избегнат мръсните фуги, настилките се заваряват. Те са антистатични, антиалергични и притежават висока износоустойчивост.

Ако търсената настилка е за операционни зали, тогава Ви е необходима електропроводима настилка. Тя е  специално разработена за болнични заведения, операционни, компютърни зали и други помещения, в който се работи с чувствителна електроапаратура и е предпочитана за сгради и помещения, в които хигиената е от критично значение.  За да бъдат постигнати електропроводимите свойства се изисква специален монтаж - използване на медна мрежа, специално електропроводимо лепило и заземяване. По този начин се постига отвеждането на статичното електричество, което обикновенно се натрупва от компютри и електронна апаратура.

Може ли да ми пренаредите стария паркет?

Не извършваме подобни услуги, освен ако паркета не е бил закупен от нас.

Ламинат в магазина?

Има далеч по- подходящи настилки от ламината за тази област. Подходящо решение е линолеума или хетерогенните винилови настилки, поради следните причини:

1. Притежават висока износоустойчивост и противоподхлъзващи свойства.

2. Лесно почистване и поддръжка.

3. Комфорт при стъпване и шумозаглушаващи свойства.

За сравнение, ламината е твърде "шумен" и не притежава необходимата износоустойчивост. При повечето ламинати след няколко месеца или 1 година фугите започват да се отварят и отчупват.

Независимо дали ще изберете винилова настилка или линолеум, необходимо е да защитите входната област чрез система от изтривалки. Повечето магазини имат "изтривалка" тип парче мокет или декоративна изкуствена трева, което хората прескачат или подритват. Това НЕ Е професионална входна изтривалка. По- добре си поръчайте истинска изтривалка, която ще предпазва входната област, ще намалите разходите за почистване и поддръжка и ще запазите за дълго време външния вид на настилките.

Безфугова настилка ли е гранитогреса?

Нищо подобно!

Гранитогреса не е безфугова настилка, въпреки че има хора твърдящи обратното и препоръчващи го за болнични помещения. Не се подвеждайте! Освен че след време фугите започват да задържат мръсотията, гранитогреса е твърде "шумен", хлъзгав и студен.

Изкуствена трева за терасата!

Много често задавате този въпрос - Може ли да си сложа изкуствена трева на терасата? Под изкуствена трева имате предвид онова "зелено килимче", което сте видяли пред някое кафене. Такъв продукт може да намерите в строителните хипермаркети.  При нас няма да намерите такова нещо. Изкуствените треви, които предлагаме, са подходящи за различни видове спорт. И когато откажем, не ни не сърдете :) . Нашите треви не стават за Вашата тераса.