Podovi Nastilki Logo

Преди монтажа на настилката....

Преди да положим каквато и да било настилка, трябва да обърнем внимание на основата. Нерядко, поради лошо изпълнена или некачествена замазка, се налага подмяна или ремонт на новоположената настилка. Ако основата не е равна, напукана е или пък не е суха, това неминуемо ще създаде проблем при и след монтажа на настилката. Ако има нездрави участъци, те се отстраняват и отворите се запълват с подходящи материали.

 


Повечето настилки се монтират върху равна, суха, обезпрашена, гладка и здрава основа. Това е едно от изискванията за монтаж на винилови настилки, линолеум, мокетени плочи, ламинати и паркети, каучукови настилки. Затова е необходимо нанасянето на саморазливна шпакловка. С нея ще "оберете" неравностите. Има саморазливни шпакловки за различни дебелини - до 2 мм, до 5 мм, има и до 3 см. В повечето магазини ще Ви кажат, че с една обикновенна подложка за ламинат ще успеете на изравните неравности до 2 мм. Но това няма как да стане. Само се замислете, как с една подложка, положена върху неравна основа ще успеете да изравните основата?

Можем да определим най-общо следните етапи при нанасянето на саморазливната шпакловка:

- почистване на основата с промишлена прахосмукачка от прах и замърсявания;

-  полагане на дълбокопроникващ грунд / когато предишната замазка е суха /стара/, е желателно да се нанесе 2 или 3 пъти/;

-  предварително приготвената и разбъркана смес се разнася с помощта на маламашка;

- след като изсъхне,  се шлайфа и почиства отново с промишлена прахосмукачка;

- след това се нанася грунд и основата е готова за монтаж на настилка.