Podovi Nastilki Logo

Що е то линолеум?

Думичката "линолеум" за много хора е равнозначна на балатум. Повечете хора си представят "онзи" балатум, използван масово в жилищата през миналия век. За всички тези ще кажа - "Не, не, това не е балатум!". Не е и онази настилка, която използвахме в часовете по труд и творчество. От гледна точка на състава, линолеумът и балатумите са коренно различни настилки. Балатумите са създадени като по-евтин вариант на линолеума. На Запад линолеума се използва масово в жилища, болници и обществени сгради. В България обаче линолеумът не е толкова широко разпространен.


Линолеумът е настилка, съставена изцяло от естествени материали. В състава й влизат ленено масло, дървесна смола и дървесно брашно, пигменти и юта. Настилката е изключително популярна за полагане  в обществени области, където хигиената е от съществено значение. Това е така, тъй като благодарение на естествените лечебни и бактерицидни свойства на лененото масло върху настилката е практически невъзможно да се развиват най- разпространините в света MRSA бактерии. Това я прави особено подходяща за лекарски кабинети, болнични стаи и коридори, аптеки и детски градини.

Естествените настилки FORBO MARMOLEUM® със Top Shield покритие преставляват изцяло природен и екологичен продукт. Намират приложение в офиси, болници, училища и обществени сгради. Настилките са негорими и притежават според Европейските стандарти клас на негоримост М1 и за димоотделяне клас B1. Те са антистатични и антиалергични. 

Иновационното покритие Top Shield е най- големият успех в областта на линолеума от много години насам. Естествените хомогенни настилки имат продължителен живот, който се поддържа чрез периодично нанасяне на "запечатка". Чрез нея се постига запълването на микропорите с износоустойчив химикал. Покритието Top Shield представлява фабрично нанесена запечатка, която не се нуждае от подмяна през първите пет години от живота на настилката, като по този начин се спестяват разходите по поддръжката й. Благодарение на Top Shield се подчертават богатите и уникални цветове на настилката Marmoleum и се запазва първоначалния й вид в продължение на дълъг период на експлоатация.