Podovi Nastilki Logo

Ламинат PARADOR, колекция Edition 1

Новите серии подови настилки на PARADOR отговарят на изискванията за лукс не само като изработка, материал и здравина, но и като дизайн – шест от най-големите имена в световния дизайн са създали решения за пода, които излизат извън познатото в тази област досега. Като начало е бил проведен конкурс с 6 водещи световни дизайнера, които са разработили нова колекция подова настилка със специален и уникален дизайн. От всички идеи са подбрани по 2 декора и те заедно са образували Edition 1. Всички тези декори са патентовани от PARADOR.

 


Ако досега Константин Гърчик, Матео Тун, Карим Рашид, Бен ван Беркел, Ора Ито и Жан Мари Масо са променили разбиранията ни за мебели, този път те са излезли извън общото течение в областта на подовите настилки и със сигурност ще го насочат в нови измерения.

Карим Рашид

Карим Рашид е роден в Кайро и е едно от най-известните имена в момента. Хотели, вериги ресторанти, мебели за над 60 марки в бранша – може да се каже че Рашид наистина е звезда. Почеркът му се характеризира със съчетаване на футуристични форми с класика и етно. В серията Edition 1 Карим Рашид е използвал хармоничните розов, син и лилав цвят, създавайки илюзия за тримерни изображения с двумерна графика от доста едри елементи.

Ора Ито

Ора Ито е французин и най-младият от групата, работила за новата колекция на PARADOR. Без да са му поръчвали, той прави дизайнерски серии за известни марки като Гучи, Луи Вуитон и Ейпъл – представя ги в интернет и... става известен! Неговите модели - Edgy Popline и Infinite Capsules са от геометрични линии, абсолютно минималистични, ахроматични /т.е. черно, сиви, бели/ създаващи безкрайни тримерни пространства под краката ни.

Жан Мари Масо

Използване на компютърно създадени елементи, напомнящи природни форми на молекулярно ниво – това е „трикът” и в мебелите и в паркетите на роденият пред 1966 година в Тулуза френски дизайнер. Завършил е дизайн в ENSCI – Париж и студиото му проектира от флакони за парфюми, мебели до цялостни интериори. И неговите модели – Agtc и Aleph са на принципа тримерни изображения с двумерна графика.
 
Матео Тун

Чувствай с очите си, виждай с ръцете си! – това е посланието на създадените от италианския дизайнер паркети за ПАРАДОР. За серията Edition Тун е избрал уголемен дървесeн фладер, на принципа имитацията е добра, когато е откровена. Преди да отвори офис в Милано, Матео Тун е съдружник и съосновател на „Сотсас Асочиати” и легендарната група “Мемфис”. Преподава дизайн в университета във Виена, творчески директор е на Swatch, проектира часовници, порцелан, мебели, килими, бани, хотели и др.

Константин Гърчик

Роденият през 1965 Мюнхен Константин Гърчик е считан за един от най-влиятелните съвременни немски дизайнери. След като работи като чирак в производство на шкафове и завършва Кралският колеж по изкуствата в Лондон, той започва свой бизнес през 1991. Неговата лампа MAYDAY е експонат в постоянната колекция на Музея по модерни изкуства. Неговото последно творение, във формата на стол, беше забележително място за сядане на миналогодишният мебелен панаир в Милано.

Бен ван Беркел

Холандецът, роден през 1957 година, притежава офис за дизайн и архитектура UNStudio в Амстердам. Води архитектурен курс в Държавният университет по визуални изкуства във Франкфурт на Майн и едно от архитектурните му творения е музеят на Mercedes Benz в Щутгард.