Podovi Nastilki Logo

Изкуствените спортни треви - видове и приложения

На пазара се предлага голямо разнообразие от изкуствени спортни треви. Видове много, производители също, а цените са най-различни. Най-важното, което трябва да знаете е, че определена височина на тревата съответства на конкретен вид спорт. Изкуствените треви се характеризират с висока износоустойчивост, противоподхлъзващи свойства, отличен отскок и равномерното движение на топката, възможност за лесна и евтина поддръжка.


Най-разпространените спортове в България са:

- тенис

- минифутбол

- футбол

затова в тази тема ще опишем изкуствените треви, подходящи за тези спортове

Е, има изкуствени треви и за ръгби например, или голф, но в България тези спортове не са така масови и разпространени.

Обикновенно, при направа на тенис корт, той се съчетава с игрище за минифутбол. Така на едно игрище могат да бъда практикувани два вида спорт. Подходящата изкуствена трева е с обща височина 22 мм. /20 мм. височина на влакната/. Прави се и посипка от промит кварцов пясък. Подходящи основи при изграждането на игрището са асфалта и бетона. Ако изграждането на игрището започва от гола поляна, се прави дренажна система.

Изкуствените треви, според техния състав могат да бъдат: полипропиленови или полиетиленови. Огромната разлика между тях е, че полиетиленовата трева може да се ползва и през зимния сезон, тъй като тревата не се чупи при ниски температури. Полипропиленовата трева замръзва при ниски температури и се смачква и чупи при игра върху нея. Полиетиленовата трева е и по-мека. Разчертаването на игрището се извършва с различен цвят трева /бял или жълт/, което позволява на игрището да запази първоначалните си очертания, независимо от атмосферните влияния и броя часове на игра върху него. Произвеждат се и изкуствени треви в червен цвят, което ги прави особено подходящи за изграждането на тенис кортове.

Нещата при тревите са футбол стоят по почти същия начин - разчертаване, основа, състав на тревата. Посипката обаче се прави от промит кварцов пясък и каучукови гранули. Височината на тревата може да бъде 50 мм, 55 мм или 60 мм.