Podovi Nastilki Logo

Настилки за детски площадки

Детските площадки би трябвало да са едно безопасно и чисто място за игра на малчуганите. Оглеждайки се обаче, такива места на практика няма. Навсякъде е едно и също - изпочупени съоръжения, боклуци, липсващи пейки, изровени пясъчници ..... Трябва ли децата ни да играят в мръсотията? Отговора е ясен: че коя майка би си пуснала детето да рови в боклуците и да се катери по изпочупените и ръждясали катерушки и пързалки.


В тази тема обаче ще обърнем внимание само на настилките. Съгласно БДС EN 1177 настилките за детски площадки трябва да бъдат ударопоглъщащи. Това значи да омекотяват ударите при падане и да предпазват децата от сериозни наранявания. Има разбира се и изисквания за катерушките, пързалките и още много други. Много са малко обаче площадките в България, които отговарят на тези изисквания.

Първият вариант за ударопоглъщаща настилка са каучуковите плочи. Те са много по-хигиенични, отколкото пясъка, който масово се среща по детските площадки, устойчиви са на атмосферни влияния, притежават и противоподхлъзващи свойства. Предпазват от травми при падане и омекотяват ударите. Настилката е на плочи с размери 0.40 х 0.40 и се предлага на различни дебелини. Полагането е лесно, тъй като плочите се лепят пълноплощно с полиуретаново лепило. Плочите се предлагат в няколко цвята - червено, зелено и черно.

Вторият вариант е разливна каучукова настилка. Тя е ефикасна и трайна, отговаря на изискванията на БДС EN 1177, устойчива, омекотяваща ударите. Настилката представлява хомогенна смес от каучукови гранули и смоли, които се смесват и изливат на място върху предварително подготвената основа.