Podovi Nastilki Logo

Видове вътрешни спортни настилки

Съществува голямо разннообразие от вътрешни спортни настилки. Избора на настилка зависи до голяма степен от предназначението на залата /дали е училищен салон, фитнес зала или зала за провеждане на професионални състезания/, степента на натоварване, игровите характеристики на настилката и разбира се, цената.


Можем да разделим вътрешните спортни настилки на следните типове, съгласно състава им:

1. Винилови спортни настилки - подходящи са за училищни физкултурни салони, фитнес зали, гимнастически салони, градски спортни зали, зали за провеждане на национални и международни състезания и др. Подходящи са за волейбол, баскетбол, хандбал, бадминтон, аеробика, Настилката се характеризира с висока износоустойчивост, хетерогенния строеж осигурява добра пространствена стабилост, горния слой притежава противоподхлъзващи свойства. Основата е от разпенено PVC, което значително омекотява силата на удара при падане и създава удобство по време на игра. Предлагат се в голямо цветово разнообразие, както и на различни дебелини, в зависимост от спорта, който ще се практикува.

Оносително ниска цена и ниски експлоатационни разходи.

2. Линолеум - настилката е съставена от изцяло природни и естествени материали - линено масло, дървесно брашно, коркови частици, натурални пигменти, дървесна смола и юта. Линолеумните настилки са подходящи предимно за зали за волейбол, баскетбол, бадминтон, хандбал и т.н. Лененото масло в състава им притежава бактерицидни свойства и действа като естествен антисептик. Настилката осигурява отличен отскок на топката и предпазва играчите от наранявания и травми.

Относително ниска цена и ниски екслоатационни разходи.

3. Каучукови спортни настилки - по състав настилките могат да се разделят на каучукови настилки от естествен вулканизиран или от синтетичен каучук. Тези настилки се отличават с висока износоустойчивост, издръжливост, еластичност, противоподхлъзващи свойства, отлични игрови характеристики, предпазват играчите при падане от наранявания и травми. Произвеждат се в различни цветове и на различни дебелини, могат да бъдат на рула или на плочи. 

Приемлива цена и приемливи експлоатационни разходи.

4. Дървени спортни системи - горният слой може да бъде от масивна дървесина или трислоен паркет, с голяма твърдост и висока плътност. Монтират се върху носещ скелет от подложни греди. Системата може да бъде и преносима, което означава, че е възможно нейното разглобяване и сглобяване. Системата се състои от отделни модули, произведени за конкретната зала. Дървените спортни системи се характеризират с отлични игрови характеристики, отличен отскок на топката. Подходящи са за закрити зали за баскетбол, волейбол, хандбал. 

Сравнително висока цена и високи експлоатационни разходи.