Podovi Nastilki Logo

Офис настилките - част 2

Продължаваме темата от миналия месец за подходящите настилки за офис помещения, тъй като възможните настилки са много видове, а всеки от тях си има своите предимства и недостатъци. Избора на конкретен тип настилка зависи много от спецификата на помещението, търсените характеристики и качества на настилката.


Днес ще разгледаме останалите типове настилки - мокети, мокетени плочи, гранитогрес, каучукови настилки.

1. Мокетени плочи:

Предимства:

- лесен и бърз монтаж - плочите се монтират плаващо /с двойно лепяща лепенка/, което позволява лесно разместване, преместване и подмяна на повредени или зацапани плочи.  

- притежават шумозаглущаващи и топлоизолационни свойства

- създават комфортна за работа среда

- възможнa е комбинация между различни колекции и различни цветове

- високоизносоустойчиви

Недостатъци:

- почистват се с прахосмукачка и е необходимо пране /няма как мръсотията да се замаже с парцал, както при плочките например/

- при недобър монтаж фугите могат да се запълнят с боклуци

На пазара се предлага голямо разнообразие от мокетени плочи. Подходящи се за офис помещения, заседателни зали, кабинети, коридори и др. Цените варират в зависимост от производителя, качеството, състава и др. Предлагат се и домашни мокетени плочи, като мокетени плочи за обществената област, така че внимавайте с избора.

2. Мокет 

Предимства:

- качествените мокети за офис помещения са високоизносоустойчиви

- притежават шумозаглущаващи и топлоизолационни свойства

- комфорт

- възможност за поръчка на мокет със собствен дизайн

Недостатъци:

- ако е силно замърсен е необходимо да се изпере.

Както при мокетените плочи, и тук разнообразието е голямо. Намира приложение в коридори, заседателни зали, кабинети, офис помещения. Цените варират в зависимост от състава, качествата на мокета, производителя.

3. Гранитогрес.

Предимства:

- лесно почистване

- високо износоустойчив.

Недостатъци:

- шумен, хлъзгав

- студена настилка

- фугите се замърсяват

Гранитогреса може да се полага както в коридори, така и в офис помещения, но всички сте чували тракането на дамски токчета. 

4. Каучукови настилки.

Предимства:

- износоусточиви

- шумозаглушаващи свойтсва               

- противоподхлъзващи свойства

Недостатъци:

- висока цена

Подходящи са за полагане в коридори и офис помещения, но са доста по-скъпи от останалите видове настилки за офис помещения.

Това беше най-общото разделение по видове настилки, подходящи за офис помещения. Както видяхме, избора на настилки е голям и е изцяло във Ваши ръце. Дали ще изберете една или друга настилка, винаги се съобразявайте със спецификата на помещението.

В следващата тема ще обърнем специално внимание на изтривалките, тъй като за да защитите и удължите живота на настилката в офис сградите е необходимо поставянето на изтривалки.