Podovi Nastilki Logo

Каучукови плочи за детски площадки

В тази тема ще представим един малко познат продукт - каучуковите плочи. Те са подходящи за детски площадки, за полагане около басейни, алеи и др. В тази тема ще говорим само за детските площадки. Всички знаем, че огромна част от тях са, меко казано, в отвратително състояние, въпреки, че съществуват определени изисквания. Има изисквания за детските съоръжения, настилките за детските площадки. оградите и вратите и тн.


Каучуковите плочи са много по-хигиенични, отколкото пясъка, който масово се среща по детските площадки, устойчиви са на атмосферни влияния, притежават противоподхлъзващи свойства. Предпазват от травми при падане и омекотяват ударите. Настилката е на плочи с размери 0.40 х 0.40 и се предлага на различни дебелини - 15 мм., 20 мм, 25мм, 30 мм и 40 мм. Плочите, които се полагат под люлки, катерушки, пързалки и други съоръжения трябва да бъдат с определена дебелина, за да се спазят изискванията за ударопоглъщаща настилка, а на останалите места, като пътеки например, няма изискване за дебелината. Полагането е лесно, тъй като плочите се лепят пълноплощно с полиуретаново лепило. Плочите се предлагат в няколко цвята - червено, зелено и черно. Могат да се правят дизайни. Каучуковите плочи отговарят на изискванията на БДС EN 1177 Ударопоглъщащи настилки за площадки за игра. 

По-тънките плочи имат широко приложение - за алеи, около басейни, намират приложение като външна настилка в хотелите и др. Възможните дебелини и цветове са посочени по-горе.