Podovi Nastilki Logo

Видове външни спортни настилки

В днешната тема ще се опитаме да представим видовете външни спортни настилки. Избора на конкретна настилка зависи от вида на спорта, който ще се практикува, техническите характеристики на съответната настилка, нейния състав, както и цената


В зависимост от вида спорт, който ще се практикува, може да разделим видовете настилки на:

- за тенис

- за футбол

- за волейбол, баскетбол

- мултуфункционални и др.

В зависимост от състава на настилките можем да ги разделим на:

- изкуствени спортни треви

- естествена тревна настилка

- каучукови настилки

- саморазливна спортна настилка на акрилна основа

- шамот

1. Изкуствени спортни треви - те са подходящи за различни видове спорт - тенис, футбол и минифутбол, голф, ръгби и др. По състав биват полипропиленови или полиетиленови. Основната разлика между тях е, че полиетиленовите треви могат да се употребяват целогодишно, докато полипропиленовите се чупят и смачкват при ниски температури. Основно предимство на изкуствените треви е факта, че игрища с такава настилка могат да се употребяват целогодишно и няма времеви ограничения при експолатацията им. Могат да се употребяват 24 часа в денонощието, за разлика от естествените тревни покрития. Експлоатационните разходи са ниски, необходимо е периодично почистване на игрището и при нужда допълнително подсипване и разнасяне. Игрищата, изпълнените с полиетиленова трева могат да се употребяват и през зимата, като е необходимо само почистване на снега. Игрищата могат да се експолоатират и веднага след дъжд. За различните видове спорт, изкуствените треви са с различна височина. Посипката също е различна - кварцов пясък или комбинация между кварцов пясък и каучукови гранули. 

2. Естествени треви - не случайно едни от най-престижните турнири и всички сериозни футболни първенства и мачове се провеждат на игрища с естествена трева. Естественото тревно покритие осигурява оптимален отскок на топката. След всяка експлоатация обаче тревата се нуждае от период на възстановяване, поради което времето за експлоатация на такива терени е сравнително малко. Тревата се нуждае и от сериозна поддръжка /редовно косене, поливане и др./ и като цяло разходите за поддръжка на такъв терен са сравнително високи. 

3. Каучукови настилки - в зависимост от предназначението им, настилките притежават различни характеристики, и биват: каучукови настилки за тенис, баскетбол, лекоатлетически писти и други. Всички те осигуряват комфорт при стъпване, притежават висока износоустойчивост и значително омекотяват ударите при падане, с което се намалява вероятността от травми.

4. Саморазливни спортни настилки на акрилна основа - подходящи са за тенис, баскетбол, волейбол и др. Те са екологично чисти, имат уникален краен ефект, притежават висока износоустойчивост, което ги прави подходящи за силно натоварени спортни площадки и училищни дворове. В състава си настилките имат рециклиран каучук, който осигурява много добра шумопоглъщаемост. В резултат на което се постига абсорбиране на шума. Настилката осигурява комфорт и значително омекотява ударите при падане и намалява вероятността от травми. Тя не се влияе от метеорологичните условия като дъжд, слънце, лед и сняг. Много лесно и бързо може да бъде репарирана при евентуална повреда. Полагат се върху асфалт или бетон.

5. Шамот - шамотната настилка се изготвя от смлени керамични изделия, направени от висококачествена изпечена глина. Смленият материал има висока пластичност, хигроскопичност и чистота от вредни примеси. Настилката има добро приплъзване, правещо контузиите по-редки, отскока на топката е по-бавен и разиграванията са по-продължителни. Игрищата с шамотна настилка изискват постоянна поддръжка, добра поливна и дренажна система, тъй като експлоатирането на този тип настилка е само във влажно състояние.