Podovi Nastilki Logo

Виниловите настилки

Виниловите настилки са масово разпространени. Те са подходящи за обществената и промишлената области на приложение със средна, силна и екстремна натовареност - за офис и търговски центрове с директен контакт от улицата, здравни заведения, училища и детски градини, магазини, автогари, аптеки, болници, заведения за обществено хранене, помещения, в които има производство на леката промишленост, шивашки цехове и т.н., поради притежаваните от тях свойства. Тези настилки предлагат безкрайни възможности за дизайн и цветово разнообразие.


Хетерогенните винилови настилки са изградени от няколко слоя:

- горен слой прозрачен полиуретан, едновременно гъвкав и достатъчно твърд, който презпазва настилката от износване и увреждане.

- слой, носител на цвета.

- слой стъклени фибри.

- долен PVC слой.

Дебелината на настилките варира от около 2 мм до 4 мм. Горният полиуретанов слой също е с различна дебелина в зависимост от колекцията, общата дебелина на настилката, класа износоустойчивост и областта на приложение. Някои от колекциите имат в състава си кварцови частици и корборунд, което обуславя завишените им противоподхлъзващи свойства.

Виниловите настилки притежават шумозаглушаващи, противоподхлъзващи и топлоизолационни свойства. Поддържат се и се почистват лесно. Тези настилки са високо износоустойчиви, което определя и дългият им живот. Цветовото разнообразие е голямо, възможни са комбинации между цветове и колекции.

Виниловите настилки се монтират като се лепят пълноплощно. Поради спецификата на материала, основата трябва да бъде гладка, равна, здрава, добре почистена от остатъци от прах и мръсотия. Ако има проблем с основата, това може да доведе до проблеми с настилката - да се скъса, да се надуе и др. Снадките между ролата се заваряват със заваръчен шнур. 

Разбира се, има и винилови настилки, подходящи за домашната област, но те се различават от тези за обществената. Те са по-меки, по-дебели и не притежават същато износоустойчивост. Затова, когато избирате винилови настилки за офис помещение или магазин, обръщайте внимание на техническите данни и посочения в тях клас износоустойчивост.

Освен хетерогенни, виниловите настилки могат да бъдат и хомогенни. И те, също като хетерогенните настилки се отличават с висока износоустойчивост, противоподхлъзващи свойства, дълъг живот. Някой колекции притежават и електропроводими свойства, което ги прави особено подходящи за полагане в операционни зали, зали за електро-магнитен и ядрен резонанс и други помещения, в който се работи с чувствителна електроапаратура и са предпочитани подови покрития за сгради и помещения, в които хигиената е от критично значение.