Podovi Nastilki Logo

Детските площадки

Има ли смисъл да разказваме колко зле изглеждат съществувашите детски площадки в България - мръсни, с изпочупени уреди и пейки. Могат ли да бъдат по-чисти, с безопасни уреди, по-зелени и радващи не само детските очи? Със сигурност, но освен да се ремонтират старите и да се изградят нови, те трябва да се пазят и поддържат от всички нас.


А сега вижте малко снимки от нови детски площадки. Изглеждат добре, нали? Уредите са безопасни и нови, пейките здрави, настилката ударопоглъщаща, за да предпази децата от наранявания и травми.

На пазара се предлага богат избор от пързалки, люлки, катерушки и всякакви детски съоръжения, отговарящи на съответните изисквания за безопасност. Трябва да се поръчват съоръжения, които отговарят на изискванията на БДС EN 1176 и те да бъдат монтирани в съответствие с тези изисквания. Пързалките трябва да бъдат добре закрепени и с безопасни стълби. Върхът на пързалките трябва да е обезопасен с ограждения, за да се предотвратят падания. Катерушките да бъдат с удобни дръжки. 

Асфалтът и бетонът не са безопасни настилки за площадката, където детето ще играе. Дори и тревната настилка, и насипната почва не са безопасни, тъй като поради влияние на климатичните условия и износване те губят свойството да омекотят падания и наранявания на детето.

Насипните материали /пясък, дървесни стърготини/ са подходящи за подвижни съоръжения. Пясъкът обаче привлича някои животни, особено котки. Поради това пясъчниците трябва да бъдат инспектирани всекидневно, да се почистват редовно и при необходимост да се пръскат с дезинфектант. Освен това малките деца обичат да пробват всичко "на вкус", така че при игра върху такава настилка съществува опасност от поглъщане. Като цяло този вариант е евтин, но поддръжката му е всекидневна и скъпа.

Каучуковите плочи и излятата каучукова настилка са ефикасни и трайни, с отлични ударопоглъщащи качества. Излятата ударопоглъщаща каучукова настилка е хомогенна маса от слепени каучукови гранули, която се смесва на място и се излива върху вече съществуваща подходяща основа или върху основа, специално подготвена за целта. Настилката може да се нанася на различни дебелини, както и е възможно направа на различни дизайни. Каучуковите плочи се предлагат на различни дебелини, предлагат се в няколко цвята. Те се монтират като се лепят пълноплощно с полиуретаново лепило. Тези два варианти на настилка са доста по-скъпи в сравнение с насипните материали, но поддръжката им е евтина и става с минимални усилия.