Podovi Nastilki Logo

Още нещо за изкуствените спортни треви

Има три основни предимства на изкуствената трева в сравнение с естествената: ниски експлоатационни разходи в сравнение с естествената трева; дълъг живот - до 15 години, в зависимост от условията и начина на ползване; използване - възможност за продължителна употреба, 24 часа на ден, през цялата година, в почти всички климатични условия. Тези ползи правят привлекателно използването на изкуствени треви както от собствениците на спортни терени, така и от спортуващите.


Основните материали за производство на изкуствени треви са полипропилен, полиетилен и полиамид.

Един от най-важните показатели за произведените влакна е тяхната плътност. Показателят за измерване на плътността е "Dtex", които показва теглото на нишката в грама при дължина на нишката 10000 метра. А по-висока стойност на показателя "Dtex" означава по-плътни и здрави влакна.

Направата на посипка осигурява стабилност и добри игрови качества на изкуствената трева. За посипка се използват следните материали:

- промит кварцов пясък

- каучукови гранули  

Не всеки вид пясък е подходящ за посипка на изкуствена трева. Пясъкът трябва да отговаря на много условия. Най-важното качество, което трябва да притежават пясъчните зърна, е кръгла форма, с оглед на възможно разделяне на тревните влакна. Пясъчните зрънца с остри ръбове може да отрежат влакната и да причинят механично поразяване. Друго изискване е, че пясъка не може да съдържа твърде много варовик. Това може да доведе до прекомерно помътняване, което води до уплътняване на изкуствената трева и промяна в цвета на тревата.

Ново игрище с изкуствена трева може да се използва веднага след завършване на монтажа. Отскока на топката ще се подобри с течение на времето в зависимост от интензивността на използване. Колкото по-често и интензивно се ползва терена, толкова по-бързо ще бъде достигнат идеалния отскок на топката и ще се достигне оптимална игрова повърхност. В зависимост от интензивността на използване, изкуствена трева трябва да бъде редовно изчетквана и да се разнася пясъка там където се е натрупал. Това е особено важно по време на първите месеци на употреба. Посипката зависи от изискванията на потребителите по отношение на степента на сцепление и плъзгане.

Спортистите трябва винаги да използват подходящи спортни обувки. Обувките трябва да бъдат почистени от кал, камъчета и други замърсявания, които могат да се смесят с кварцовия пясък, компрометирайки игровите качества на терена.

Няколко фактора, влияещи върху "живота" на тревата: 

1. Материала на нишката.

2. Плътността на тревата.

3. Вида и качеството на посипката.

4. Качеството на монтажа.

5. Редовната и добра поддръжка.