Podovi Nastilki Logo

Болничните настилки - част 1

В тази тема ще представим подходящите настилки за болнични заведения и ще определим помещенията и зоните, за които са предназначени.

В новите болнични заведения плочките се заместват от много по-подходящите винилови настилки и линолеум. Само в старите и неремонтирани болници можете да видите плочки, мрамор, мозайка или гранитогрес.


Подходящите настилки са:

- хомогенни винилови настилки

- хетерогенни винилови настилки

- линолеум

- каучукови настилки

1. Хомогенните винилови настилки, и по-специлно електропроводимите хомогенни винилови настилки са подходящи за операционни, зали за електро-магнитен и ядрен резонанс и други помещения, в който се работи с чувствителна електроапаратура и са предпочитани подови покрития за сгради и помещения, в които хигиената е от критично значение. Настилките са изключително износоустойчиви, изпълняват всички Европейски стандарти за хигиеничност, антибактериалност, антистатичност, електропроводимост, комфорт и лесно почистване. Гладката и непориозна повърхност на настилката е издръжлива на увреждания от силни химикали и агресивни препарати и същевременно се почиства изключително лесно. За да бъдат постигнати електропроводимите свойства се изисква специален монтаж /използване на медна мрежа, специално електропроводимо лепило и заземяване/. По този начин се постига отвеждането на статичното електричество, което обикновенно се натрупва от електронна апаратура. За да могат да се изпълнят холкери е необходимо стените да са гладки и без остатъчни цокли. При необходимост старите цокли се отстраняват, прави се шпакловка и след това се изпълняват холкерите. Те се залепват с моментно лепило и се заваряват, като заварките достигат до горния ръб на холкера. Всички заварки се изпълняват по топъл метод. Електропроводимите настилки се монтират като се лепят пълноплощно, а снадките се заваряват със заваръчен шнур, за да се постигане безфугов и хигиеничен под.

Област на приложение: операционни зали, зали за ядрено-магнитен резонанс, рентгенови кабинети и др.

2. Хетерогенни винилови настилки - конструкцията на хетерогенните винилови настилки е изградена от няколко пласта. Най-горният пласт е прозрачен полиуретан с дебелина на слоя от 0,55 мм до 0,70 мм, който е твърд, но същевременно и пластичен материал. Той придава на настилката изключителна издръжливост на износване и я защитава от увреждане. Дебелината на настилките варира от около 2 мм до 4 мм. Виниловите настилки притежават шумозаглушаващи, противоподхлъзващи и топлоизолационни свойства. Настилката не се нуждае от допълнителна износоустойчива запечатка или от някакви други експлоатационни поддръжки, свързани с допълнителни разходи. Настилките са антистатични и антиалергични, негорими и притежават според Европейските стандарти клас на негоримост М1 и за димоотделяне клас B1. Виниловите настилки се монтират като се лепят пълноплощно, а снадките се заваряват със заваръчен шнур. Така се постига безфугов, хигиеничен и лесно почистващ под. Холкерите се изпълняват както при хомогенните настилки.

Област на приложение: лекарски кабинети, коридори, манипулационни, болнични стаи, фоайета.

В следващият брой ще разгледаме другите два типа настилки, подходящи за болнични заведения - линолеум и каучукови настилки.