Podovi Nastilki Logo

Ударопоглъщащи настилки

Съществуват няколко подходящи варианти на настилки за детски площадки. Настилките трябва да отговярят на БДС EN 1177 БДС EN 1177 Ударопоглъщащи настилки за площадки за игра: Изисквания за безопасност и методи за изпитване.


Подходящи варианти са:

- излята ударопоглъщаща каучукова настилка

- качукови плочи

Излятата ударопоглъщаща каучукова настилка е хомогенна маса от слепени каучукови гранули, която се смесва на място и се излива върху вече съществуваща подходяща основа или върху основа, специално подготвена за целта. Настилката може да се нанася на различни дебелини, както и е възможно направа на различни дизайни.Дебелината на настилката варира от 3 до 8 см. Възможно е да се правят различни дизайни. Настилката се състои от два слоя:

1. Първи слой - рециклирани каучукови гранули и свързващ компонент на полиуретанова основа.

2. Втори слой - цветни EPDM гранули и свързващ компонент на полиуретанова основа.

Горният слой може да бъде направен и от комбинация между черни и цветни гранули, съотношението между тях може да бъде различно, за постигане на удивителен цветови ефект.

Каучуковите плочи са много по-хигиенични, отколкото пясъка, който масово се среща по детските площадки, устойчиви са на атмосферни влияния, притежават противоподхлъзващи свойства. Настилката е на плочи с размери 40 х 40  см. и се предлага на различни дебелини - 15 мм., 20 мм, 25мм, 30 мм и 40 мм. Предпазват от травми при падане и омекотяват ударите. Плочите, които се полагат под люлки, катерушки, пързалки и други съоръжения трябва да бъдат с определена дебелина, за да се спазят изискванията за ударопоглъщаща настилка. На останалите места, като пътеки например, няма изискване за дебелината. Полагането е лесно, тъй като плочите се лепят пълноплощно с полиуретаново лепило. Плочите се предлагат в няколко цвята - червено, зелено и черно. Могат да се правят дизайни.