Podovi Nastilki Logo

Спортни настилки за училища - част 2

Спортна изкуствена трева

Акрилна спортна настилка

След като в предишната тема представихме подходящите настилки за училищните салони, в тази тема ще се опитаме да дадам информация за външните спортни настилки.


Външните училищни спортни настилки можем да разделим на:

 - според типа спорт, който ще се практикува:

* настилки за тенис

* настилки за футбол

* настилки за баскетбол, волейбол, хандбал

- според типа настилка биват:

* спортна изкуствена трева

* акрилна спортна настилка

Освен тези два типа, съществуват и още няколко вида външни спортни настилки, като например каучуковите настилки. Те са изключително издръжливи и притежават превъзходни игрови качества, но са и доста по-скъпи. Затова ще се ограничим и ще дадем информация само за изкуствените треви и акрилните настилки, които освен отличните качества се предлагат на доста приемливи цени.

1. Спортна изкуствена трева - най-често използваната трева е мултифункционалната, с височина 20 мм, тъй като е подходяща за практикуване на минифутбол и тенис. Игрищата обикновено се правят комбинирани, с разчертаване за футбол и тенис и посипка от кварцов пясък. Ако тревата е полиетиленова игрището може да се употребява целогодишно /полипропиленовата трева са чупи и мачка ако се експолоатира при ниски температури/. Игрищата могат да се експлоатират и веднага след дъжд. Необходимо е периодично почистване на игрището и при нужда допълнително подсипване и разнасяне на пясъка.

2. Акрилна спортна настилка - този тип настилка е подходящ за баскетбол, волейбол, хандбал и др. Полага се върху равна основа /асфалт или бетон/, притежава висока износоустойчивост и при евентуална повреда може да бъде лесно и бързо репарирана. Долният каучуков слой  омекотява ударите при падане и намалява вероятността от травми.