Podovi Nastilki Logo

За мокетите...

Мокет Vorwerk

В тази тема ще се опитаме да дадем повече информация за мокетите - видове, състав, характеристики. Съществува огромно разнообразие и е доста трудно да се намери подходящото решение - има огромен брой производители, състава на мокета може да бъде различен, типа нишка, тегло, гъстота и др.


Най-използваните материали за производство са полиамид, полипропилен, полиолефин, вълна и др. Вълнените мокети са особено подходящи за домашната област, както и за офис помещения в които се търси повече комфорт и лукс. Мокетите със състав полиамид са за предпочитане пред тези от полипропилен, тъй като полипропиленовите нишки притежават по-ниска износоустойчивост.

Двата основни начина на производсто са тъкане и тъфтване. При тъфтването влакната се набиват с помощта на хиляди наредени една до друга игли в предварително подготвен носещ материал и когато иглите се отстранят, влакната остават фиксирани в основата.

Избирайте мокета според помещението, за което е предназначен - има разлика между домашните и офис мокетети. Домашните мокети са доста по-рехави и с по-дълъг косъм. Мокетети, предназначени за обществената област, са гъсти, с по-къси влакна, предназначени за области със средно и високо натоварване. Някои от характеристиките на офис мокетите са:

- поради повишените им шумоизолиращи свойства създават подходяща за работа среда;

- притежават висока износоустойчивост;

- качествените мокети се поддържат и почистват лесно;

Много от производителите дават възможност за направа на мокети по Ваш дизайн, за да направите Вашите помещения уникални и неповторими.

Когато става въпрос за офис или хотелски мокет, не правете компромиси с качеството. Спестяването на пари от материали или монтажа ще е само на пръв поглед, защото в последствие ще се наложи да ремонтирате или подмените настилката, а понякога и не само нея.