Podovi Nastilki Logo

Настилки за детски градини

Линолеум Forbo

Линолеум Forbo

Винилова настилка Forbo


Говорейки за подходящи настилки за детски градини трябва да имаме предвид няколко основни изисквания:

- лесно почистване и поддръжка - децата постоянно разсипват и цапат, затова е необходимо постоянно почистване на настилките, и то с подходящи препарати;

- износоустойчивост - да бъде издръжлива на постоянно почистване и трафик;

- противоподхлъзващи и топлоизолационни свойства - децата все тичат и скачат, затова настилката трябва да притежава противоподхлъзващи свойства. Пода е обширно пространство за игра и настилката не трябва да бъде "студена"

- безфугови - фугите на плочките или ламината винаги задържат малки боклуци и практически са развъдник на бактерии и микроорганизми.

Подходящи са следните варианти:

1. Линолеум - изключително популярна настилка за полагане  в обществени области, където хигиената е от съществено значение. Това е така, тъй като благодарение на естествените лечебни и бактерицидни свойства на лененото масло върху настилката е практически невъзможно да се развиват най- разпространeните в света MRSA бактерии. Това я прави особено подходяща за детски градини, болнични стаи и коридори, аптеки. Линолеумът е съставен от изцяло естествени материали - ленено масло, дървесно брашно, коркови частици, пигменти, а подложката е от юта. Той е негорим, антистатичен е и антиалергичен. Дебелината му варира, като най-масово прелаганите линолеуми са дебелина 2.00 мм., 2.20 мм., 2.50 мм.

Имайте предвид, че линолеума не е онзи тип настилка, масово полаган преди години в българските домове.

2. Хетерогенни винилови /PVC/ настилки -конструкцията им е изградена от няколко пласта. Най-горният слой е прозрачен полиуретан с дебелина на слоя от 0,55 мм до 0,70 мм, който е твърд, но и пластичен материал. Той придава на настилката изключителна издръжливост на износване и я защитава от увреждане. Дебелината на този тип настилки варира от около 2 мм до 4 мм. Те притежават шумозаглушаващи, противоподхлъзващи и топлоизолационни свойства, не се нуждаят от допълнителна износоустойчива запечатка или от някакви други експлоатационни поддръжки, свързани с допълнителни разходи. Настилките са антистатични и антиалергични, трудно горими.

Основата, върху която се полагат тези два типа настилки трябва да бъде равна, гладка, здрава, почистена от прах и мръсотия. Виниловите настилки и линолеума се монтират като се лепят пълноплощно, а снадките се заваряват със заваръчен шнур. Така се постига безфугов, хигиеничен и лесно почистващ под.

И двата типа настилки позволяват комбинация между различни цветове и направа на най-различни забавни шарки, фигурки и дизайни, особено подходящи за детските градини.