Podovi Nastilki Logo

Настилки за физкултурни салони

Винилова спортна настилка

Винилова спортна настилка

На пазара се предлага огромно разнообразие от настилки, подходящи за физкултурни салони. Най-общо казано те следва да бъдат високоизносоустойчиви, противоподхъзващи, ударопоглъщащи, хигиенични, лесни за почистване и поддръжка. Изискванията се конкретизират при запознаване със спецификата на обекта.


Можем да определим следните подходящи видове настилки:

1. Винилови спортни настилки - основата е от разпенено PVС, което осигурява оптимална комбинация от спортни функции и такива, осигуряващи безопасността на играчите. Подсиленият със стъклени нишки среден слой осигурява добра пространствена устойчивост на продукта. Горният прозрачен слой полиуретан предпазва настилката от износване, като същевременно я прави лесна за почистване. Виниловите спортни настилки се предлагат на няколко различни дебелини, покриващи различните изисквания, свързани с различните видове спорт. Те се монтират като се лепят пълноплощно, а разчертаването се прави със специална износоустойчива боя за разчертаване на игрища.

Виниловите настилки са подходящи за училищни физкултурни салони, спортни зали и др.

2. Линолеум - този тип настилка е съставен изцяло от природни, естествени материали - ленено масло, дървесно брашно, коркови частици, натурални пигменти, дървесна смола и юта. Лененото масло в състава им притежава бактерицидни свойства и действа като естествен антисептик. Настилката притежава отлични игрови качества, противоподхлъзващи свойства, еластичност.Този тип настилки също се монтират чрез пълноплощно лепене.

Линолеумът е подходяща за мултифункционални спортни зали, зали за баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса и др.

3. Полиуретанови настилки -  този тип настилки притежават висока износоустойчивост, осигуряват добър отскок на топката и комфорт на стъпване, омекотяват ударите при падане и намаляват вероятостта от травми. Дебелината варира от 6 до 12 мм. Настилката е изградена от няколко пласта - абсорбиращ ударите слой рулонен каучук, запълващ порите грунд, полиуретаново разливно спортно покритие и слой цветно матово финишно полиуретаново покритие. Настилката се монтира чрез залепване на каучуковите рола и нанасяне на място на горните полиуретанови слоеве. Разчертаването се извършва със специална боя.

Подходящи са за училищни физкултурни салони.

 

Освен да изберете подходящата настилка, трябва да обърнете особено внимание и на основата. Като правило, основата трябва да бъде равна и гладка, здрава и добре почистена от прах и мръсотия. Ако обаче тя е нездрава, влажна, некачествено изпълнена или качеството на материалите е лошо, това може да доведе до ремонт или в най-лошия случай подмяна на цялата настилка. Не пестете от основата, това ще доведе до оскъпяване на целия обект и допълнително време за ремонти и поправки.