Podovi Nastilki Logo

Axminster Carpets Ltd

Много фирми произвеждат мокети тип Аксминстър, но само една произвежда истинските Аксминстър мокети.


Градчето Аксминстър наскоро отпразнува 250 години  производство на килими, почитайки двама аксминстърци, велики тъкачи на килими - Thomas Whitty and Harry Dutfield. Оригиналната фабрика за акминстърски килими е основана от Thomas Whitty през 1755. Килими от Аксминстър бъзо се превърнали в несъмнен избор за заможните ангилийски провинциални домове и градските къщи. Аксмистърските килими са намерени в Chatsworth House и в Brighton Pavillion, започнали да се купуват и от  Kind George III и Queen Charlotte, които също посетили фабриката.

102 години по-късно собственикът на фабриката за килими  Harry Dutfield пътувал с влак, където се е запознал със свещеник с тежък западен акцент .Свещеникът му казал,че килимите не са се произвеждали в Аксминстър за кратко поради бедствен пожар, който е унищожил оригиналната фабрика. През 1937 се зародила идея и било взето решение да продължат производството на килими в Аксминстър.

Това бил ренесансът на „Axminsters from Axminster”. Axminster Carpets Ltd продължавала гордата традиция на правене на най-добрите килими в света.Аксминстърските килими могат да бъдат открити в царските резиденции, в едни от най- добрите хотели в света, в някои купета на влакове,в самолетие на главни световни аеролинии и в хиляди домове по цялата страна.

За да отпразнуват 250 годишнината от тъкането на килими в Аксминстър е произведено възпоменателно килимче.Пресъздаваики историята килимът бил представен от тъкачи в Axminster Carpets по улиците на градчето Минстър Чърч, където било осветено от Владиката на Ексетър и после от присъстващия на Earl of Devon, който представлявал кралицата. Мястото където ще бъде поставен килимът за последно е Clarence House, домът на принцът на Уелс.