Podovi Nastilki Logo

Vorwerk

През 1883 братята Carl и Adolf Vorwerk основават текстилната компания Barmer Teppichfabrik Vorwerk & Co., с цел произвеждане на висококачествени килими в английски стил.


В началото компанията използва английски тъкачни станове, както и тъкачи и занаятчии от Британските острови. През 1898 компанията започва производството на собствени станове, които до 1908 достигат пълно развитие. Тогава е открит принципът на вплетения килим, което става погрешка при настройването на машините. 

Тази грешка става основата за успеха на компанията докато не настъпва световна икономическа криза. Килимите Vorwerk са оценени високо и са много популярни в Германия и съседните страни. Около 1920 Vorwerk, заедно с производството на килими, изгражда име за себе си като производител на водещи мостове за коли, скоростни кутии и грамофонни мотори. Тази част от бизнеса запада с откриването на радиото през 1926, но дава на Vorwerk първия опит с електрически продукти. Началото на световната икономическа криза през 1929 довежда грамофонната индустрия до пълен застой. 

Но инженерът Engelbert Goriss използва оригиналния грамофонен мотор за изграждането на сърцето на напълно нова прахосмукачка, Kobold, иновация, която запазва култов статус и до днес. Въпреки това текстилният отдел не успява да постигне особен разтеж. От 1945 компанията разширява гамата от електрически продукти и успява да отбележи прогрес в производството на килими. С традиции в бранша, Vorwerk сега произвежда килими както за употреба в частната и обществена област, забележими с високия стандарт на дизайна. Усилията, положени килимите да бъдат освободени от всекидневната роля на чисто практичен обект, дават своите плодове под формата на изключително висококачествени продукти.