Podovi Nastilki Logo

Мокетените плочи - какво още не знаем

В съвременните офис сгради полагането на мокетени плочи става все по- често явление. Те започват да се налагат над масово използваните ламинат, гранитогрес и теракот, благодарение на свойте предимства.

 


Все пак, всички ще се съгласим, че в модерните офиси ламинатът, гранитогресът и теракотът нямат място поради редица причини.

А именно:

1. Хлъзгави, ако са мокри.

2. Прекалено шумни.

3. Гранитогресът и теракотът са студени настилки и при тях се отделя прах от фугите. Фугите се замърсяват и изглеждат зле.

Докато мокетените плочи освен, че нямат тези недостатъци, се характеризират с висока износоустойчивост, устойчивост на мебелни колелца и притежават необходимите сертификати за трудногоримост и димоотделяне.

Те намират приложение в административни сгради, офисни помещения, коридори и заседателни зали. Създават подходяща среда за работа със завишени шумозаглушаващи свойства. При мокетените плочи бързо и лесно биха могли да се отстранят повредени плочи, без това да налага спиране или нарушаване на работата в помещенията.

Подходящи са за монтаж, както върху предварително подготвена равна основа, така и върху двоен под. Монтират се без трайно залепване за основата, така че при нужда кабелните системи под двойния под да се ревизират или да се извършва подмяна или почистване на настилката. Количеството на фирата при монтажа е по- малко от 5 %, като разбира се това зависи и от помещението /много колони, чупки и др./.  Дават възможност за комбинация между цветове и направа на индивидуални дизайни.

Най- често състава на нишката е 100% полиамид, но също така и вълна, а в по-евтините мокети и полипропилен. Нашият съвет, разбира се, е - в натоварените области на обществените сгради да не се използват мокети с полипропилен в състава.

Изборът на дизайн и тип на тъфта е строго индивидуален, но най-общо:

  • за хотели или по-комфортни помещения - велур или по-добре саксони
  • за обща употреба в офисите - нерязан тъфт (букле), меланжиран дизайн