Podovi Nastilki Logo

Настилки за тенис кортове

Поради голямото разнообразие от спортни настилки на българския пазар изборът на най-подходяща настилка за тенис корт е затруднен. Как да изберем подходящата настилка, ако не сме запознати с различните варианти? И какви са те?


Най- общо можем да определим следните типове настилки:

1. Изкуствена спортна трева. Изкуствените треви на Mondo и Domo са признати от международните спортни федерации – FIFA, UEFA, FIBA и др. Тревата не отделя вредни вещества и газове дори при горещо време. Тя гарантира максималната сигурност на спортистите и има превъзходни динамични характеристики и перфектна нивелация на повърхностния слой. Тревата е с точно контролирана еластичност и компактност, не се нуждае от специална поддръжка като смяна на чимовете или поливане, което снижава значително експлоатационните разходи, погледнато в един по-дълъг период от време. Необходимо е тя да се монтира върху предварително подготвена основа – бетон или най-добре асфалт.  Разчертаването на игрището се извършва с различен цвят изкуствена трева, което позволява то да запази първоначалните си очертания независимо от атмосферните влияния и броя часове на игра върху него.

2. Саморазливни спортни настилки на акрилна основа - те са екологично чисти, имат уникален краен ефект и притежават висока износоустойчивост. Настилката осигурява комфорт и значително омекотява ударите при падане и намалява вероятността от травми, осигуряват много добър отскок на топката и по-малко натоварване на ставите на играчите. Тя не се влияе от метеорологичните условия, като дъжд, слънце, лед и сняг. Настилката много лесно и бързо може да бъде репарирана при евентуална повреда. Разходът на материалите зависи от състоянието на съществуващата основа. Най- добре е тя да бъде асфалт или бетон. Привлекателна също е сравнително ниската й цена.

3. Каучукови спортни настилки - имат превъзходни игрови свойства и предпазват спортистите от контузии. Цените на тези настилки са относително по-високи. Каучуковите спортни настилки Mondo за тенис корт са със специална затворена клетъчна структура направена от каучук с минерални пълнители, вулканизиращи и стабилизиращи съставки и цветни пигменти. Повърхността е противоподхлъзваща, грапаво зъвършваща. Цената на каучуковите настилки е относително висока.