Podovi Nastilki Logo

Marmoleum Dutch design

Marmoleum Dutch design e част от серията Marmoleum, създаден от 12 холандски дизайнери, на които е била предоставена абсолютна артистична свобода. Вдъхновението им е било много лично: любим цвят, оттенък с особена черта или цвят липсващ от гамата до момента. Резултатът е 12 уникални разцветки, 12 дизайна, всеки от които разказва своя история.


Marcel Wanders смята, че няма достатъчно слънчева светлина в Холандия. Затова и спалнята му е с оранжеви завеси, за да може всяка сутрин да се чувства окъпан в светлина. Пренесъл е слънцето и в неговия дизайн.

Тъмните краски осветяват. Кафяво, бежово, сивокафяво, синьо... 8 в едно. Saar Oosterhof започва своята работата, вдъхновена от рисунка на майка си и пътуванията си до Тунис.

Линолеумът е естествен продукт, затова Edward van Vliet веднага си помислил „дърво” когато от Forbo се свързали с него. Той се наслаждава на фотографията и се вдъхновява от брези, снимани на фона на небето.

Claudy Jongstra обича кечета, вълна и овце. Рогата на овните я вдъхновяват. Харесва тяхната текстура и я е пресъздала чрез земни краски като антрацит и охра.

Marmoleum е направен от ленено масло, натурални смоли, дървесно брашно, пигменти, никое от които не може да се разпознае в дизайна на Piet Hein Eek. В черния му дизайн има едва забележима нотка от другите цветове.

Интериорният дизайнер Evelyne Merkx  редовно използва Marmoleum в различни цветове, но рядко в бяло. Защо? Защото естествените му съставки са тъмни, което прави задачата на производителя да постигне бяло наистина трудна.

За своя Marmoleum Jurgen Bey подкани служителите на Forbo да му донесат прахта от прахосмукачките си, която му служи като десен за дизайна, съставен от дузина различни оттенъци на сивото. Съвършеният камуфлаж за прахта.

Изключително едноцветният под на Miriam van der Lubbe има много малка прилика с мрамора, благодарение на тъмния си основен цвят, който елиминира контраста.

В началото на 90-те години Li Edelkoort  започва да се възхищава от концепцията за голотата. На базата на снимка на китката на нейна приятелка, тя създава повърхност, фино наподобяваща кожа, в която са смесени цветове от кожата и козметиката.

Отначало Richard Hutten използвал всички възможни цветове, но скоро разбрал че се нуждае единствено от жълто, синьо, червено и бяло. Тази комбинация създала красиви, пастелно преливащи се оттенъци, в които открил визуалната релаксация, която търсел.

Зелените подове често сивеят. Затова Kiki van Eijk им приложила капки кафяво и розово. Отдалеч подът изглежда зелен, но от близо петънцата изглеждат дори като игрив музикален ритъм.

Експертът по списанията Irma Goedemondt поискала предизвикателен ярък цвят. „Червено”, заявила тя, „Червеното и оранжевото на китайските и индийските храмове".

Marmoleum Dutch Design е с дебелина 2.5 мм и към гамата се предлагат съответните за разцветките заваръчни шнурове. Повърхностният слой на Marmoleum Dutch Design е защитен с уникалното покритие Topshield, благодарение на което настилката запазва цветовете и дизайна си по начина, по който дизайнерът ги е видял.